ПОЧИВКИ В ЧУЖБИНА

ВСИЧКИ | ШРИ ЛАНКА

КУРОРТИ

ШРИ ЛАНКА

Шри Ланка, официално наименование — Демократическата социалистическа република Шри Ланка, до 1972 г. известна и като Цейлон, е тропическа островна държава близо до южния бряг на Индийския субконтинент. Шри Ланка има морски граници на северозапад с Индия, а на югозапад с Малдивите.
Страната е разположена на едноименния остров в Индийския океан. Има площ 65. 6 хил. кв. км и брегова линия 1 585 км. Островът е с дължина 435 км и ширина 225 км. Централните части са заети от стъпаловидни планини с най-висока точка връх Пидуруталагала – 2 524 м. Останалата територия (около 80 %) е равнина, на места заблатена. По дължина на крайбрежието има участъци от коралови рифове.
В административно отношение страната е разделена на 9 провинции (Централна, с главен град Канди; Източна, с главен град Тринкомалее, Северна централна, с главна град Анурадхапура, Северозападна, с главен град Курунегала, Сабарагамуа, с главен град Ратнапура, Южна, с главен град Гале, Ува, с главен град Бадулла, Западна, с главен град Коломбо).

 

Площ: 65 610 кв. км.
Столица: Шри Джаяварданапура Коте
 Най-голям град: Коломбо
 Население (пребр., 2012): 20 277 597
Официален език: синхалски и тамилски
 Валута: Шриланкийска рупия (LKR) = 100 цента
 Часова зона: +5.30
Национално цвете: Звезден лотос (Blue water lily, Nymphaea stellata)

Климат – субекваториален, мусонен, на юг – екваториален. Температури в равнинните части през цялата година от 26 до 30 градуса С . Валежи – на юг – летни: 2000 - 5000 мм, на север – зимни: около 1000 мм. Реки – 103 на брой, най-дълга – Махауели /335 км/. Растителност – листопадни тропически гори, които заемат 38 % от площта на страната.

Шри Ланка има значителни запаси на железни руди и висококачествен графит (по добив на графит е на 1-во място в света). Най-важното природно богатство на Шри Ланка обаче остават скъпоценните и полускъпоценните камъни (диаманти, циркон, рубин, сапфир и др.). Около 36% от населението е заето в селското стопанство, основната храна е оризът. Шри Ланка е истинска „градина на подправките“ — черен пипер, канела, джинджифил, индийско орехче, ванилия, шафран и др. Страната е сред основните износители и на чай, кафе, кокос, гума и канела.

Шри Ланка има над 3000 години история, като географското положение и дълбоките заливи й отреждат стратегическа роля от древните времена на Пътя на коприната до Втората световна война. Страната е дом на огромно разнообразие от религии, етноси и езици. Гордее се и с богато будистко наследство, като първите известни будистки писания са създадени именно тук.
Често я наричат „Сълзата на Индия“, заради формата и географското положение, както и „Перлата на Индийския океан“ - заради природната красота. Известна е и като „Страната на усмихващите се хора“.
Културата на Шри Ланка е силно повлияна от Будизма и Хиндуизма. Според ислямските вярвания, островът е бил предложен като „утеха“ на Адам и Ева след изгонването им от Райската градина. Две са традиционните културни течения: синхалското (в района на древните градове Канди и Анурадхапура) и тамилското (около град Яфна). Своят отпечатък, разбира се, оставят и британските колонисти.
През април местните отбелязват будистката и хиндуистаката Нова Година. През август в Канди празнуват Есала Перахера, будистки фестивал с много танци и парад на слонове. Популярни сред тамилците са Тай Понгал , Маха Шиваратри, а за мюсюлманите най-важни са Хадж и Рамадан. Поя (денят на пълнолунието, всеки месец) е важен будистки празник. Има 12 или 13 празника Поя всяка година.
Национален празник на независимостта – 4 февруари.
Огромно е и разнообразието от музика, танци, театър.
Неизменна част от всеки празник е богатата на кулинарни изкушения кухня: ориз, къри, питу, кирибат, пълнозърнест хляб роти, идияпам (оризови спагети), уаталапалм (пудинг от кокосово мляко, захар (jaggery), кашу, яйца, канела и индийско орехче), коту, оризови палачинки. Традиционно храната се сервира върху бананово листо.
В други ястия доминира влиянието на Близкия Изток, Холандия и Португалия.
Напитки: цейлонски чай, кафе, тамбили (кокосова вода), местна бира и алкохолни напитки. Важно: На Поя (денят на пълнолуние, всеки месец) алкохол не се продава.
Националният спорт е волейболът. Популярни са и крикетът и ръгбито.

През XII в. пътешественикът и изследовател Марко Поло пише, че Шри Ланка е най-прекрасният остров на земята. От векове страната е популярна дестинация за европейските туристи. Туристическият бум идва след Гражданската война през 2009 г.
Шри Ланка има няколко предимства: автентичност, компактни размери, диверсифициран туристически продукт – плажове, културно наследство, дива природа, красиви пейзажи, хармония за духа и тялото, фестивали, спорт и приключения и „Есенцията“. Под „Есенцията“ в Шри Ланка се разбира всичко, уникално за страната; хората, изкуството, културата, подправките, чаят, скъпоценните камъни, занаятите и др.

Плажове – с брегова линия от 1 585 км., Шри Ланка е идеалното място за морска ваканция. Когато морето от изток е бурно, от запад е спокойно, което прави морският туризъм тук целогодишен. Високият сезон е в месеците декември – март, като това касае западните и югозападните и високите части на страната. Периодите април и септември – ноември са сред най-предпочитаните за посещение – климатът е подходящ, пикът не е започнал, хотелите не са препълнени (не забравяйте само, че през април се празнува Нова Година). Ако искате да пътувате е периода май – август, насочете се към северните и източни региони.

Плажове /по региони и разстояние от Коломбо/:
Западно крайбрежие:
- Негомбо (35 км., на север)
- Маунт Лавиния (12 км., на север)
- Калутара (42 км, на юг)

Южно крайбрежие:
- Бентота (62 км, на юг)
- Амбалангода (85 км, на юг)
- Хикадуа (98 км, на юг)
- Унауатуна, Уелигама, Мириса, Матара, Тангеле (140 – 200 км, на юг)

Източно крайбрежие:
- Аругам Бей (315 км, на изток)

Северно крайбрежие:
- Нилавели и Упувели (280 км, на североизток)
- Тринкомалее (257 км, на североизток)

Културно наследство – дългата история на страната, обуславя и богато културно наследство. Обектите на ЮНЕСКО са 8, 6 от тях са част от Световното културно-историческо наследство:

- Анурадхапура – древна столица на Шри Ланка, градът е основан през 377 г. от владетелите на Раджарата – първото кралство, управлявало страната. Това е един от най-древните постоянно населявани градове в света. От IV до XI в. е столица на Синхалите. Счита се за свещен за будистите.

- Сигирия – Сигирия е „дом“ на „Крепостта в небесата“ от 5-ти в. – най-фантастичното „чудо“ на Шри Ланка. Позната е още и като „Скалата на лъва“, заради огромния скален лъв, който някога е „охранявал“ входа. На височина 200 м са съхранени останки на дворец от края на 5-ти в. Крал Кашяпа (Kashyapa I, 477 – 495 г.) построил града-крепост на върха на скалата, заобиколен от градини с басейни и фонтани. Сигирия е най-посещаваният исторически обект в страната. До днес са запазени гигантския трон, водоем, „Огледалната стена“, но главната забележителност е галерията – една от стените била украсена с 500 фрески, изобразяващи полуголи жени, но до нас достигат само няколко.

- Полонаруа – второто най-древно кралство в Шри Ланка след падането на Анурадхапура през 993 г. Освен брахманските паметници, до днес са запазени руините от прекрасния град-градина, издигнат през XII в. от Паракрамабаху I.

- Канди – последната столица на Синхалските крале, свещено място за будистите, известно още и като Сенкадагалапура. Тук се намира и храмът на Свещения зъб на Буда.

- Галле – основан през XVI в. от португалците, градът достига своя разцвет през XVIII в., преди пристигането на британците по тези земи. Галле е най-добре запазеният град, построен от европейци в Югоизточна Азия, мястото, на което европейският архитектурен стил среща азиатските традиции.

- Дамбула – В Дамбула, на върха на планината, на височина 350 м., се намира действащ пещерен будистки храм (най-големият и най-добре запазеният в Шри Ланка), основан през 1 в. пр. Хр. Храмът се състои от 5 пещери. В него се съхранява огромна колекция позлатени статуи на Буда (157). От изключителна важност за поклонници и учени са будистките стенописи, покриващи площ от 2 100 кв. м.

Дивата природа – биоразнообразието на единица площ в Шри Ланка е изумително, особено сред представителите на бозайници, птици, риби, пеперуди, влечуги. Сред най-едрите екземпляри (част от „Големите пет“) са: слонът, леопардът, бърнестата мечка; сред най-едрите морски обитатели: синият кит и кашалотът.
Най-посещаваният национален парк е Йала /на 300 км южно от Коломбо/. Най-големият е Уилпату, известен със своите леопарди. /на 180 км северно от Коломбо/. Слонове могат да бъдат наблюдавани в Удауалауе, Минерия, Мулативе, приюта в Пинауала, а птици – в Кумана и Бундала.
Част от Световното природно наследство са Резерватът Синхараджа и Централните планини.
Природата разкрива своята красота и край десетките водопади, както и в ботаническите градини: Кралската Ботаническа градина и Хакгала.

Спортен и приключенски туризъм: голф, сърф, дайвинг и шхорхелинг, рафтинг, кану, полети с балон, скуба дайвинг, риболов, пешеходен туризъм, скално катерене.

Уелнес: Шри Ланка е известна с Aюрведа центрове, Аюрведа хотели, йога и медитация.

Празници и фестивали: Основните религии са четири: Будизъм, Хиндуизъм, Християнство, Ислям – предпоставка за богат и колоритен събитиен каландар.

„Есенцията“:
Скъпоценни и полускъпоценни камъни: рубин, сапфир (син, розов, оранжев и др.), хризоберил, александрит, лунен камък, аквамарин, топаз и др. Можете да ги видите в различни фабрики, музеи, бижутерии.
Подправки – канела, пипер, къри, кориандър, лимонова трева, индийско орехче и много други – в градините за подправки и пазарите.
Чай – Шри Ланка е на 3-то място по производство на чай в света. Известна е на световния пазар с нетрадиционните видове чай. Чаят е внесен от британците, които дават и старото име на страната – Цейлон. Чистият цейлонски чай е с едни от най-фините вкусове и аромати в цял свят.
Занаяти – дърворезба, обработка на сребро, месингови отливки, грънчарство и керамика, батик, продукти от бамбук, тръстика, коприна, бижутерия, дървени маски, слонова кост и др.
Танци – три основни жанра: от Канди, от „долната“ част на страната, от Сабарагамуа.
Хората – 80 % синхалци, 18 % тамили, 1 % мюсюлмани, други.

Практична информация:

Визов режим: Българските граждани се нуждаят от виза, за да посетят Шри Ланка. Виза може да се получи при пристигане в страната (туристическа виза с право на престой 30 дни) или от посолство на Шри Ланка.
В България е акредитирано посолството на Шри Ланка във Варшава.
Считано от 1 януари 2012 г. гражданите на всички държави, с които Шри Ланка има визов режим, в т.ч. България, планиращи краткосрочно пътуване до Шри Ланка с цел бизнес или туризъм,трябва предварително да се регистрират в електронна система за пътуване (Electronic Travel Authorization System– ETA) на следния официален сайт:
http://eta.gov.lk/slvisa/. Полученото по електронен път положително становище на шриланкийските власти по регистрацията следва да бъде представено на имиграционните власти на Шри Ланка при пристигане в страната, за да бъде положена виза. В случай на получено отрицателно становище след регистрацията в ETA гражданите следва да не предприемат пътуване и да се свържат с консулския служител в най-близкото посолство на Шри Ланка.
Електронната система за пътуване позволява заплащането на таксата за виза посредством електронно банкиране. Таксата може да бъде заплатена и при пристигане в Шри Ланка.

Митнически изисквания: В страната е разрешено внасянето на валута, общата стойност на която не превишава равностойността на 10 000 $. 1,5 л. високо алкохолни напитки; 2 бутилки вино; сувенири и 250 мл парфюм на стойност не повече от 250 USD. От 3.04.2006 г. всички тютюневи изделия, които се внасят на територията на страната е облагаема с митнически такси. Строго е забранен вноса на наркотици, огнестрелно и хладно оръжие, боеприпаси, взривоопасни вещества. При излизане от страната митническата проверка на багажа е задължителна за всички. От страната е забранен износа на антиквариат (предмети, създадени преди 50 години), редки книги, манускрипти върху палмови листа, необработени скъпоценни камъни, животни, растения (над 450 вида).

Валута: Официалната парична единица на Шри Ланка е шриланкийска рупия (LKR), като една рупия има сто цента. Банкноти: Rs.5,000, Rs2,000, Rs1,000, Rs500, Rs100, Rs50, Rs20 и Rs10. Пазете се от грешки: Rs500 много прилича на Rs100. Дали една банкнота е истинска можете да разберете по водния знак на лъв. Винаги имайте дребни банкноти, защото освен в по-големите магазаини и хотелите, никой не връща ресто.
Приблизителен курс към щатския долар 1 USD = 110 LKR. В курортите може да се плати в долари или с кредитна карта, но все пак препоръчваме да обмените валута на летището в Коломбо (най-добър курс). Бележката, получена при официалната смяна на валутата, трябва да пазите до напускане на страната. В този случай, при заминаване от Коломбо Вие имате възможност да смените непохарчените пари в банката на летището на същия курс. Така можете да сменяте пари във всеки хотел или банка. Банките обикновено работят от понеделник до петък от 09:00 до 13:00 ч.

Движение: Движението на автомобилите е в лявата пътна лента. Стойността на пътуването е приблизително 25 – 35 рупии за 1 км. Вие можете да използвате услугите на моторикша, но препоръчваме предварително да се разберете за цената (средно по 15 – 20 рупии за километър).

Здравеопазване: Няма задължителни ваксинации. Препоръчително е да се направи медицинска застраховка с по-високо покритие. По време на престоя в Шри Ланка следва да се консумира само фабрично бутилирана вода или преварена вода, както и лед от такава вода. Плодовете и зеленчуците следва да се измиват старателно и да се подсушават преди консумация. Не се препоръчва консумацията на храна, която не е преминала през термична обработка. Следва да се избягват нехигиенични ресторанти и хранителни павилиони на улицата.

Електричество: 230 – 240 V, по-голяма част от изводите са с 3 изхода, необходим е адаптер

 Вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Важно: Необходимо е винаги да се носи документ за самоличност със снимка и да се спазват разпорежданията на силите за сигурност и на полицията.
Препоръчително е да не се снимат военни, правителствени или VIP сгради и превозни средства, тъй като това може да доведе до арест.
Притежанието, употребата и разпространяването на наркотични вещества подлежат на сурови наказания.
Облеклото следва да е съобразено с местните обичаи и религиозни особености.
Храмовете се посещават само с покрити крака и рамене и не се допуска снимане на изображенията на божествата; обувките се свалят при влизане.
Не е прието двойките да се държат за ръце на публични места.

Облекло: Памучните тъкани ще са Ви от полза през цялата година. За по-високите части е препоръчително да вземете леки вълнени дрехи, дъждобран и чадър. За дамите е препоръчително по-консервативно и скромно облекло, особено когато не са на плажа или посещават религиозен обект.

Хотели: По правило, настаняването в хотелската стая става след 16:00 ч., освобождаването на стаята до 12:00 ч., независимо от часа на излитане/кацане на Вашия полет. До този час Вие трябва да освободите стаята си и преди да пристигне автобуса да платите допълнителните услуги: телефон, мини-бар, ресторант и др. До пристигането на автобуса можете да си оставите багажа в гардероба на хотела.

Пазаруване: Най-известните сувенири са чай, подправки, скъпоценни и полускъоценни камъни. Можете да се пазарите на сергии, базари и пазари, но навсякъде, където цената е фиксирана (държавни магазини, супермаркети, търговски центрове, безмитни магазини), цените на подлежат на обсъждане.

Снимане: Снимането на храмове и други религиозни обекти не е разрешено. Не се разрешава да си правите снимки пред статуи или стенописи. Местните жители обичат да бъдат фотографирани, но първо попитайте. Най-вероятно ще поискат да им изпратите копие от снимката. И това е съвсем разбираемо – повечето от тях никога не са се виждали на снимка. Ако желаете да заснемете главните древни паметници в страната, трябва предварително да се сдобиете с билет

 


нагоренагоре  назадназад  началоначало 
eXTReMe Tracker