ПОЧИВКИ В ЧУЖБИНА

ВСИЧКИ | ЧЕРНА ГОРА

КУРОРТИ

ЧЕРНА ГОРА

Резервирайте вашата почивка в Черна гора – една от най-новите страни на света! От архитектурата до кухнята, почивката в Черна Гора е опиянителна комбинация от стилове.

Миниатюрният адриатически бряг на Черна гора е разположен в подножието на Динарските планини. Оградените с крепостни стени малки градчета и смесицата от православни и католически църкви, както и културната комбинация от черногорци, сърби, босненци, албанци и хървати, оцелели след превратностите на историята, правят атмосферата в Черна гора очарователна.

 

Културни особености:
Обичаи и празници: Националният празник на Черна Гора е на 13 юли. Други празници са: 1,2 януари (Нова година);1,2 май (Празник на труда);27 януари (Ден на духовността).
Ястия и напитки: Черна Гора има свои гастрономически обичаи и национални специалитети. Обединяваща е голямата употреба на зеленчуци и плодове, бял хляб, риби, птици, бобови растения и сирене, както и специалната пушена шунка. В Черна Гора се консумира главно свинско месо и овнешко месо.
Поведение: Черногорците са гостоприемни и сърдечни. Наричат ги още спартанците на Балканите заради традиционализма им и затова, че са съхранили във времето патриархалния бит и морал.
Подаръци: Черногорците се радват на подаръци и те за тях означават, че престоят е бил приятен за госта.
Разговори: Черногорците са забележително толерантен народ. Не се интересуват от политика, вероизповедание и националност. Подходящи теми за разговор са мода, социални проблеми.Полезна информация:
 * Входен режим: международен паспорт, валиден най-малко 6 месеца от датата на връщане.
 * Питейна вода: препоръчва се минерална.
 * Валута: евро=1.95583 лева.
 * Местно време: 1 час назад спрямо България.
 * Електричество: 230V
 * Пазаруване: Магазините в Черна Гора са със работно време от 09:00-19:00 часа. Цените на храните са малко по ниски, а на плодовете , бързите храни и сувенирите са много по ниски, отколкото в Западна Европа.
 * Транспорт: всички пътища в Черна Гора са на единно платно тип. Черна Гора има две международни летища. Железниците в страната са подложени на планирани ремонти и модернизация.
 * Бакшиши: стандартният бакшиш е около 10 % от сметката.

 


На малката територия на страната има 40 езера, а Бока Которска е най-южният фиорд в света.
Черна Гора има площ 14 026 км. и брегова линия-293,5 км.
Которския залив или Бока Которска е един от най-красивите заливи в света. Адриатическо море прониква на около 28 км. в планините на Черна гора. Красотата на Бока е привлякла велики за времето си умове като Лорд Байрон и Джордж Бърнард Шоу. Със своята средиземноморска растителност - палми, мимози, магнолии, олеандри и киви, късът земя разположен между морето и стръмните планини е един истински оазис. Заливът е естествено разделен на четири по малки залива – Херцег Нови, Котор, Тиват и Рисан. Като перли по крайбрежието са разположени малки градове - истински съкровища на историята и изкуството.

 


Столица: Подгорица с население около 140 000 жители.
По-големи градове са: Котор, Никшич, Будва, Пераст, Цетине.
 Официален език е сръбски език от йекавски диалект.
Религия-Населението в Черна Гора са предимно православни християни, мюсюлмани и католици.
Природни особености:
 * Релеф: изключително разнообразен, на север, богати плодородни равнини, на изток, варовикови масиви и басейни, на югоизток, планини и хълмове, на югозапад, висока брегова ивица без крайбрежни острови.
 * Климат: Черна Гора попада в границите на субтропичния климатичен пояс. Има типичен средиземноморски климат с дълго и топло лято и кратка, мека зима. Изключение правят планинските райони, които имат доста по-хладен планински климат.

нагоренагоре  назадназад  началоначало 
eXTReMe Tracker