ПОЧИВКИ В ЧУЖБИНА

ВСИЧКИ | АВСТРИЯ

КУРОРТИ

АВСТРИЯ

Полезна информация за Австрия

Не напразно Австрия е страната на многото столици - Виена е обявявана през годините за столица на архитектурата, на музиката, на дизайна и творчеството, на модата и много други. Величествените Алпи и изключително чистите и уредени австрийски градове и селища са емблементарни за Европейската култура и цивилизацията от последните векове. Популярни туристически дестинации, привличащи непрекъснато туристи и посетители с разнообразни интереси, дошли на почивка или екскурзия, са градовете Виена, Грац, Линц, Залцбург и Инсбрук. Не по-малък е интересът към ски курортите и Тиролската част на Алпите.

 

Австрийските Федерални провинции
 Богато залесена, областта Щирия се характеризира също и с лозя и хълмисти местности на юг, както и с великолепен планински релеф на север. Тук се намира глетчера Дахщайн, същински рай за любителите на алпинизма. Столицата на областта, Грац, която през 2003г. е Европейска   столица на културата, е включена в списъка на световното културно наследство.


   Каринтия, най-южната федерална провинция, привлича със своите  топли езера и великолепния си хълмист и планински релеф. Едни от най-предпочитаните развлечения за отдих тук са туризмът, плуването, както и зимните спортове.
   В Горна Австрия, природата, минералните бани и културата са идеалните предпоставки за една отморяваща ваканция. Местността Залцкамергут с  множеството си езера е същински рай за къпане и водни спортове, докато величественият планински релеф на юг представлява атрактивна  дестинация за планински туризъм.


   Националният парк "Хое Тауерн"свързва Каринтия с провинция Залцбург, чиято столица - Залцбург - навсякъде по света е синоним за музикално
 изкуство от най-викока класа. Освен това проовинцията се отличава с обаятелен планински релеф, идеален за туризъм и каране на ски.
   Тирол с множеството си върхове над три хиляди метра се явява като Елдорадо за туристите, алпинистите и скиорите. Във Вилдшьонау се намира
 първият парк за северно спортно ходене(Nordic walking) в Европа, а в долината Йотс - пътеката за северно спортно ходене с най-голяма надморска височина.
   Във Форарлберг местността на глетчерите Зилврета преминава в равнина в Долината на река Рейн. На изградената сцена насред езерото Бозензее всяка година се провежда един от известните оперни фестивали: Фестивалът на Брегенц.
   Богатата на традиции столица Виена, предлага модерна и ориентирана към бъдещето архитектура, динамичен живот и културни събития от световна величина. Виенските културни седмици са само едно от многобройните културни събития, които се провеждат всяка година. Идеално място за отдих е природният парк Винервалд (Виенски лес), който обгръща града.
   Най на изток е разположена провинция Бургенланд със своите обширни равнини, които обгръщат езерото Нойзидлер - което е единственото степно езеро в Централна Европа - и националния парк, който спада към обектите в списъка на световното културно наследство. Панонският климат благоприятства за отглеждането на множество сортове грозде, отличени с редица награди. Столицата на провинцията, Айзенщад, е идвестна като градът, в който е творил Йозеф Хайдн.
Провинция Долна Австрия, която обгражда Виена, в източната си част е хълмиста местност, а на север е покрита с горски масиви. Разклоненията на Алпите са отличителния белег на южната част. Истинска природна забележителносте романтичната Дунавска долина Вахау, която се простира между бароковите манастири Мелк и Гьотвайг и където се произвеждат едни от най-добрите вина в Австрия.

нагоренагоре  назадназад  началоначало 
eXTReMe Tracker