ПОЧИВКИ В ЧУЖБИНА

ВСИЧКИ | ИНДОНЕЗИЯ

КУРОРТИ

ИНДОНЕЗИЯ

Индонезия е екзотична дестинация с красива природа и интересна култура. Тя се намира в Югоизточна Азия, разположена на Малайския архипелаг между Индийския и Тихия океан. Тя е и страната с четвърто по големина население в света. Индонезия е един невероятен и екзотичен свят, в който са събрани могъщи вулкани,гъсти екваториални гори и множество култури.

Страната се разпростира върху 17 508 острова и има 128 действащи вулкана - повече от където и да е по света. Между островите Суматра и Ява е разположен остров Кракатау, на който се издига едноименния вулкан, чието изригване през 1883 г. се счита за една от най-големите природни катастрофи в човешката история. Индонезия е и една от страните с най-голямо биоразнообразие в света, тъй като е разположена около Екватора, в зоната на дъждовните екваториални гори, както и на 2 био-географски ареала - азиатски и австралийско-папуаски. Поради тази причина на западните острови се срещат растения и животни,типични за Азия, а в източните - такива, типични за Австралия и Нова Гвинея.

Вижте най-големите забележителности на тази екзотична държава, които могат да се нарекат "7-те чудеса на Индонезия", макар списъкът с невероятни места да не свършва с тях.


1. Езерото Тоба
Езерото Тоба е най-голямото вулканично езеро в света, с размери 100 км. на 30 км., и дълбочина 505 м. То се е сформирало от изригването на гигантски древен вулкан преди около 75 000 години. Тоба се намира на остров Суматра и е разположено на 900 метра надморска височина, заобиколено от високи планини. Странното при езерото е, че въпреки огромните си размери, цялата му площ е разположена в гигантския кратер на древния мегавулкан, чиято мощност при изригването е била десет хиляди пъти по-голяма от тази на Етна.


2. Островите Раджа Ампат
Разположени в северозападната част на полуостров Бърдс Хед - част от остров Нова Гвинея (поделен между Папуа Нова Гвинея и Индонезия), островите Раджа Ампат Те представляват архипелаг, състоящ се от над 1500 малки островчета, коралови рифове и плитчини, заобикалящи четирите основни острова - Misool, Salawati, Batanta и Waigeo. Архипелагът е известен с огромното си биологично разнообразие – водите му са обитавани от над 1000 вида риби, 537 вида корали и 699 вида мекотели. Островите Раджа Ампат са част от резервата "Бърдс Хед", който обхваща около 183 хил. кв. км.


3. Кракатау
Както вече споменахме, остров Кракатау и намиращият се в него вулкан са разположени в Зондския проток, между островите Суматра и Ява. Той се е образувал преди един милион години, а изригването му на 26 август 1883 г. се счита за една от най-големите природни катастрофи в човешката история. Тътенът му се чува чак в далечния Мадагаскар и не толкова далечната Австралия, а две трети от острова изчезнали. През 1927 г. в района започнали нови вулканични изригвани, вследствие на които се появил Анак Кракатау - Детето на Кракатау, който всяка година расте с пет метра.


4. Остров Комодо
Комодо е част от Източните Малки Зондски острови (Източна Нуса Тенгара). Островът е с площ от 390 кв. м и население около 2000 души, като той е едно от петте места (пет индонезийски острова), на които се среща комодският варан. Жителите на острова са наследници на бивши каторжници, изпратени тук в изгнание, които по-късно са се смесили с представители на племената буги от близкия остров Сулавеси. Островът е част от Национален парк Комодо, включващ 3 големи острова (Комодо, Ринка и Падар), както и множество по-малки острови, с обща площ 1817 кв. км.


5. Джая
Връх Джая, наричан още Puncak Jaya и Carstensz Pyramid, е най-високият връх в Океания. Според най-разпространените данни, той се извисява на височина 4884 м. на тропическия остров Нова Гвинея, който се споделя от две държави - Индонезия и Папуа Нова Гвинея.


6. Тропическата гора на Борнео
Борнео е третият най-голям остров в света, като той граничи с Южнокитайско и Яванско море, както и моретата Сулу и Сулавеси. Близо три четвърти от острова се падат на индонезийските провинции Калимантан, огромна част от останалата му територия е заета от малайзийските щати Сабах и Сарауак, а по-малко от 1% е владение на Бруней. На острова се простират гъсти тропически гори, в които живеят над 15 000 известни на човечеството видове растения и животни (някои от тях уникални), което ги прави едно от местата в света с най-голямо биоразнообразие. Заради интензивната сеч в момента само половината територия на Борнео все още е покрита с гори, но те са достатъчно големи, за да осигурят дом и прехрана на немалка популация от застрашени от изчезване видове.

7. Планината Бромо
Гунунг Бромо е активна вулканична планина, която предлага прекрасно разнообразие от природни богатства и забележителности. Тя се намира в източната част на остров Ява и е висока над 2000 м.  Планината е разположена сред просторно плато, наречено "Пясъчно море" и е най-известна с красивите гледки на изгрева, когато слънцето сякаш се издига от кратера на вулкана към небето.

нагоренагоре  назадназад  началоначало 
eXTReMe Tracker