ПОЧИВКИ В ЧУЖБИНА

ВСИЧКИ | ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА

КУРОРТИ

ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА

Христофор Колумб смятал тази земя за най-красивата, на която е стъпвал човешки крак. Трудно е да не се съгласим с него. Доминиканската Република е истински земен рай със стотици километри белоснежни плажове, уникални коралови рифове, живописни пейзажи, самобитна култура и гостоприемни жители.

Островът е открит от Христофор Колумб през 1492 година и е наречен Испаньола. Той е вторият по големина на Карибите и от тук е започнало завладяването на Американския континент.За страната: Доминиканската република или Доминикана (испански: República Dominicana ) е страна, която заема две-трети от остров Испаньола и граничеща с Хаити. Именно от тук е започнало завладяването на Американския континент.

Площта на страната е 48 730 км², което я прави втора по големина измежду всички Антилски държави, след Куба. Столицата на страната е град Санто Доминго, разположен на южният бряг на страната.

Столица: Столицата Санто Доминго е най-старият град сред Антилските острови, от където е поставено началото на изграждането на Америка. Столицата на Доминиканската република е разположена на южния бряг на страната, по средата между западната граница с Хаити и източното крайбрежие. Градът е икономически и търговски център и водеща туристическа дестинация в Карибския басейн.

Курорти: Курортът Пунта Кана е едно от местата, където от гледката на девствените плажове ви спира дъхът! Името му идва от названието на вида палми, които са най-разпространените по тези места. Клоните им закриват покривите на много сгради, вклучително и тези на международното летище. Най-известния и луксозен курорт на Пунта Кана е Плая Баваро, който е разположен на 25км. от летището. Перлено белите плажове Баваро с техните гори от кокосови палми с право се смятат за най-хубавите в Доминиканска Република и за едни от най-хубавите в света. Пунта кана се грижи се грижи за своята екология и затова е защитена със закон от каквото и да било строителство, което може да навреди на природната красота.География: На територията на страната са разположени четири важни планински вериги. Най-северната верига е Кордилера Септентрионал, която се простира от северозападното крайбрежно градче Монте Кристи, разположено близо до границата с Хаити, до полуостров Самана на изток. Веригата е успоредна на крайбрежието на Атлантическия океан. Най-високата планинска верига в Доминиканската република, а и в целия Карибски басейн е Кордилера Сентрал. В тази планина са разположени четирите най-високи върха в Карибският басейн - Пико Дуарте (3 098м), Ла Пелона (3 094 м), Ла Русиля (3 049м) и Пико Йаке (2 760м). В югозападната част на страната, южно от Кордилера Сентрал, са разположени други две планински вериги. Едната от тях е Сиера де Нейба, а другата е Сиера де Баоруко, която е продължение на планината Масиф де ла Селе в Хаити. Освен тези четири основни планински вериги, в страната са разположени и други, по-малки планини като Кордилера Ориентал, Сиера Мартин Гарсия, Сиера де Ямаса и Сиера де Самана.

Освен с планинските си вериги, Доминиканската република се слави и с долините и равнините си. Между Кордилера Сентрал и Кордилера Септентрионал е разположена богатата и плодородна долина Сибао. В тази важна долина са разположени град Сантяго де Лос Кабайерос и повечето от обработваемите земи на страната. По-малко плодородна е полу сухата долина Сан Хуан, разположена южно от Кордилера Сентрал. Още по-суха е долината Нейба, закътана между Сиера де Нейба и Сиера де Баоруко. Района около град Енрикийо в страната е под морското равнище, с горещ, сух климат и обстановка, наподобяваща пустиня. В страната има също други, по-малки долини като Констанза, Жарабакоа и др.

Население: Населението на Доминиканската република, според преброяването на ООН през 2007, е приблизително 9 760 000 души, което поставя страната на 82-ро място по население сред общо 193 държави в света. През 2007, 5% от населението на страната е над 65 годишна възраст и 35% е под 15-годишна възраст. На всеки 100 жени се падат по 103 мъже. Според ООН, годишният прираст на населението за 2006-2007 е 1.5%, с прогноза през 2015 населението на страната да се увеличи до 10 121 000 души.
Южните крайбрежни равнини и долината Цибао са най-гъстонаселените места в страната. Столицата, град Санто Доминго има население от 3 014 000 души през 2007. Други важни градове са Сантяго де лос Кабайерос (население 756 000 души), Ла Романа (250 000), Сан Педро де Макорис, Сан Фелипе де Пуерто Плата и Консепсион де ла Вега.

Език:Официалния език е испански. Разговорни езици в сферата на туризма: английски, френски, немски, италиански

Религия: католици – 95% от населението.

Национални празници: 27 февруари – Ден на независимостта

Такси: не е трудно да се намери. Като правило, стоянки на таксита се намират на входа на всеки хотелски комплекс клиентите могат да си поръчат такси от на рецепцията на хотела. Тарифата е малко необичайна: 1 минута – 1 долар. При това таксиметър в автомобилите няма.
Телефонни връзки: Практически е невъзможно да се снабдите с местна SIM-карта, тъй за покупката й като се изискват много документи. Най – добре е да се ползват мобилни телефони с международен роуминг.
Флора и фауна: В Доминиканската Република ще намерите фантастични пейзажи на всевъзможни съчетания от син и зелен цвят. Тук съществуват повече от 8000 вида растения, като 1800 от тях се срещат само в тази част на света. На вашите услуги са и най – хубавите плажове в Карибския басейн: обширни, с тихи лагуни, покрити с мраморно бял пясък. Делфините, костенурките и тропическите риби са атракция както за опитните любители на подводното плаване, така и за начинаещите. На повечето плажове, които са оградени от океана посредством коралови рифове, няма опасни морски обитатели. Но къпането в открито море е опасно поради бурните крайбрежни течения и подводните скали.
Бакшиши: Обикновено към сметките се добавят около 8% и 10% бакшиш от стойността им. Ако сте особено доволни от обслужването и искате да поощрите персонала, бихте могли към това да добавите и собствен бакшиш.
Парична единица: доминиканско песо. Един щатски долар е приблизително равен на 35 доминикански песо. Чужда валута може да се обменя в хотелите или в търговските банки. Масово се използват кредитни карти.
Митнически режим: Разрешени за безмитен внос / износ са 1 л спиртни напитки ( със съдържание на алкохол до 22% ), 2 л слабо алкохолни напитки, 500 г кафе, 200 пури и сувенири на стойност до 100 $. Категорично се забранява да се внася или изнася националната валута песо, както и износ без специално разрешение на предмети, представляващи историческа и художествена ценност. Няма ограничения за внос / износ на чужда валута.
При излитане от страната трябва да се платят 20 $. Информация за издаване на туристическа виза може да намерите в програмите за почивка в Доминикана.
Електрическа мрежа: Електроенергия: 110 В, 60 Хц, щепсели с плоски изводи (американската система). Препоръчва се да се снабдите с адаптер и да проверите дали внасяните от вас електроприбори работят при такова напрежение.
Водоснабдяване: Настойчиво се препоръчва за пиене да се използва бутилирана минерална или изворна вода, която може да се купи в супермаркетите или в местните бакалии (колмадос).
Транспортът: в Доминиканската република Коли под наем – за лица над 25 години с шофьорска книжка и международна кредитна карта; Автобуси с климатик за междуградски пътувания; Такси в градовете; Колективно такси по определени маршрути – “карро публико”. Много е евтино; Има също така “мото-кончо” (такси-мотор) и “гуагуас” (градски транспорт).
Шопинг: Кехлибар и ларимар (местни камъни), изделия от дърво, пури (тук се намира седалището на фирмата “Давидоф”), ром, кафе, керамика, сувенири от индианците Таинос, креолски кукли. Горещо се препоръчват също така касети и дискове с “меренге” и “салса”. При покупка е желателен пазарлъка.
Национална кухня: традиционната креолска кухня е съчетание от европейски, африкански и карибски традиции с използване на местни продукти. Типичните доминикански ястия са Ла Бандера (ориз, месо, боб, зеленчуци и пържени зелени банани), Сан Кочо (приготвя се в бульон с различни меса и зеленчуци), риба с кокосов орех, Мангу (пюре от горски банани, сервира се за закуска), Пиньонате (десерт от мляко и кокос). Някои ястия са с много подправки. Внимавайте при консумацията им, за да не раздразните стомаха си. Не приемайте обелени плодове, по-добре е да ги обелите сами, така ще бъдете сигурни за хигиената. Местната бира е добра, наименованието й е ”Presidente” – според легендата през 30-те години диктаторът на Доминиканската Република - Трухильо бил получил рецептата лично от Хитлер. Известните марки ром са Brugal и Bermudez. След ядене се препоръчва Rum anejo (стар, тъмен ром) с лед. Местното кафе е отлично и силно. Като цяло местната бира и различните видове концентрати са добри и финансово много по-изгодни от вносните марки.

Пушене: Няма официална законова забрана за тютюнопушене. По принцип може да се пуши навсякъде. В някои хотели и ресторанти обаче има отделни площи или помещения за пушачи и непушачи.

Питейна вода: Питейната вода в големите градове и курортите е твърде хлорирана и не се препоръчва за пиене. Навсякъде се предлага бутилирана минерална вода. Препоръчваме Ви да не я ползвате и като миете зъбите си, за да избегнете стомашни разстройства. Също така не е лошо да внимавате с леда. В хотелите и ресторантите предлаганият лед е замразен от чиста, преварена вода в специална ледопроизвеждаща фабрика и е безопасен. Ще го познаете по това, че е кръгъл и в средата има дупка. Ако ви предложат силно натрошен лед, то тогава по добре се откажете от ползването му, защото е със съмнителен произход.

Облекло: Подберете такова облекло, което да отговаря на температурите по време на Вашата ваканция. Целогодишно в Доминиканската Република е топло и подходящи са леките летни облекла. Независимо от това е добре винаги да имате със себе си лека връхна дреха, не само защото от м. ноември до м. февруари вечер температурите падат и захладнява, а и поради непрекъснато включените почти навсякъде климатици. Доминиканците са консервативни хора, затова носете късите поли и панталони предимно на плажа. В църкви, храмове и държавни учреждения няма да ви допуснат с такова облекло.
Любопитни факти:
- Най – разпространената спиртна напитка е ром, пие се с кока кола и лимон
- По -удобно е да се разплащате в долари, той се приема навсякъде, еврото е доста по непопулярно
- Бакшишът е масово явление, ако не го дадете, си го искат

 


нагоренагоре  назадназад  началоначало 
eXTReMe Tracker