ПОЧИВКИ В ЧУЖБИНА

ВСИЧКИ | ЕГИПЕТ

КУРОРТИ

ЕГИПЕТ

Пирамидите, Сфинксът, храмовете, разпръснати из цялата страна, гробниците на велики фараони, великата река Нил – всичко това съществува хилядолетия наред, като доказателство за силата на човешкия дух и ум. Египет е сред малкото страни в света, които имат привилегията да бъдат наследници на изначална човешка култура, наука и традиции. Времето и природата благосклонно са допуснали някои от най-великите човешки творения да достигнат до наши дни, за да можем чрез тях да познаем и да се докоснем до древността и историята. Това е Египет - навсякъде история, митове, легенди и ориенталска романтика.

Столица и най-голям град: Кайро
 Огромният космополитен град има население около 20 милиона души. Кайро е град с много лица – от спокойните и аристократични квартали до районите с къщи от кал, от шумните улици до тишината на платото Гиза, от луксозните бутици и хотели до безбройните пазари и малки пансиони – всичко това е Кайро. Тук са събрани в едно цяло векове история, десетки различни култури и религии, които оставят отпечатък върху съвременното развитие на града и придават особена атмосфера и колорит.
По-големи градове: Александрия, Порт Саид, Суец, Асуан, Луксор

Египетските закони за алкохол са либерални, в сравнение с останалите ислямски държави, освен за месеца на Рамадан, когато алкохолът е строго забранен и само хората с чуждестранни паспорти могат да си купят.
Даването на бакшиш в Египет не само, че е приемливо, но хората го очакват. Учтиво е да оставите около 10 % (без таксите) бакшиш в ресторант. За такситата бакшиша обикновено се включва в цената. В хотелите е нормално да се оставя на пиколото, камериерки и т.н бакшиш в размер на 5-10 египтски лири/ паунда.
Препоръчителна е употребата на бутилирана вода за пиене.
Не е разрешено изнасянето на египеска валута над 1000 паунда.
Забранен е износът на картини, килими и бижута на повече о 100 години. Абсолютно забранен е и износът на корали, миди и раковини.

Обща информация:

Климат: Климатът в Египет е преобладаващо горещ и сух. На север е субтропичен, а на останалата територия на страната – тропически пустинен, с резки дневни колебания на температурата. Изключително рядко вали дъжд, а валежите са кратковременни. Благодарение на постояния бриз и ниската влажност на въздуха даже голямата горещина на брега на Червено море се понася добре. Температурата на водата е обикновено от 18C до 25 C.

Курорти и туристически обекти: по крайбрежието на Червено море най-популярните курорти са Шарм ел Шейх, Хургада, Марса Алам. Шарм ел Шейх е разположен на Синайския  полуостров. Освен отлични условия почивка в луксозни и комфортни хотели, курортът предлага редица възможности за културен туризъм – във вътрешността на полуострова се намира манастирът Света Екатерина, който нито за ден не е преустановявал изпълняването на религиозни служби от създаването си през 527 година. Предлага се и интересна екскурзия до Синайската планина, където Мойсей е получил скрижалите. Районът на Шарм ел Шейх е сред най-предпочитаните за гмуркане и подводни снимки.

Хургада и Марса Алам се намират в южната част на страната и са чудесна възможност за комбиниране на почивка с еднодневна екскурзия до старата столица Тива / Луксор / и посещение на емблематичните храмове Луксор и Карнак, долината на фараоните, храма на Хатшепсут и т.н.
Един от доста разпространените начини да се разгледа южната част на долината на Нил е круизна програма, която включва посещението на много забележителни исторически обекти – Едфу, Есна, Ком Омбо, Асуан, Абу Симбел.
Александрия впечатлява с паметниците си от римската епоха. В столицата Кайро туристическите атракции са безбройни – Пирамидите, Сфинскът, Националният исторически музей, Цитаделата, стотиците религиозни храмове – джамии и християнски църкви – с впечатляваща архитектура, пазарите и особено Кхан ел Кхалили – всичко това е привлича милиони туристи от цял свят.

нагоренагоре  назадназад  началоначало 
eXTReMe Tracker