СПА КУРОРТ

ВСИЧКИ | ДОБРИНИЩЕ

ХОТЕЛИ

ДОБРИНИЩЕ

Курорт Добринище се намира на  165 км. от град София и на 6 км. от курорт Банско.Курорт Добринище е заобиколен от три планини - Рила, Пирин и Родопите,намира се на 825 метра надморска височина.Курорт Добринище е най - известният балнеолечебен курорт в Пирин, известен е с минералните си извори още от древността.В Добринище има 17 минерални извора с температура от 30 до 43 градуса,минералната вода е слабо минерализирана,съдържа минерална, хипертермална, сулфатна, натриева, флуорна, силициева вода.Най-известен е Сребърният извор, който е богат на сребърни йони. В древността богатите римляните са прекарвали в него часове.

Минералната вода в СПА курорта Добринище е слабоминерализирана със слаби алкални реакции.Името на селището произлиза от „Добри неща”, даровете, които Бог е дал на хората под формата на минерални извори; гори и реки.Селището датира още от каменната ера. В областта са открити много тракийски и римски керамични съдове, както и монети от времето на император Нерон (І век преди Н.Е.). Близо до Добринишката река има плувен басейн с минерална вода, известен като „Римска баня”.

Курортът се препоръчва за балнео и климатолечение, а природните дадености и изградените съоръжения,както и близостта до ски пистите на Безбог, го определят и като център за
планински и ски спортове.До хижа "Безбог" (2236 м) пеша е само 5 часа, до Тевното езеро - 6 ч. Много красиви са и Кременските езера в околността.Само на 11 км от Добринище е х. "Гоце Делчев" (1412 м), откъдето започва седалков лифт до х. "Безбог".

Курорт Добринище е изходен пункт към хижите „Гоце Делчев” и „Безбог”. Свързани са с двуместен седалков лифт. Наблизо се намира и най – дългата ски писта.След построяването на лифта, който свързва селото с хижа „Безбог”, курорт Добринище стана вторият по значение зимен курорт в Пирин.Общата дължина на пистите в района е 7 км.Хижите „Безбог” – „Говедарника” – „Гоце Делчев”. Спускането е с дължина 3600 м. Денивелация – 950 м. Най – високата точка е на 2500 м, а най-ниската 1550 м..„Говедарника” – „Гоце Делчев” - писта за слалом с дължина 700 м, денивелация 150 м. 1700 м в най-високата си част и 1550 м в най ниската.

Говедарника” – „Гоце Делчев” – писта за гигантски слалом с дължина 1500 м. Най - висока част 2010 м и най – ниска 1550 м. Наклон 30%.Хижа „Безбог” – „Тузлата” – „Гоце Делчев” (една от най-дългите писти в България ) с дължина 4700 – 5600 м, денивелация 700 м. Най – висока част 2250 м надморска височина, най – ниска 1550. Двете крайни точки са свързани с двуместен седалков лифт с капацитет 500 души на час.Курорт  Добринище е прекрасно съчетание от алпийска природа, минерални извори и атмосфера на типично българско село.Тази уникална комбинация го превръща от село с богата история в преспективен курорт.
нагоренагоре  назадназад  началоначало 
eXTReMe Tracker