СПА КУРОРТ

ВСИЧКИ | ВЕЛИНГРАД

ХОТЕЛИ

ВЕЛИНГРАД

Велинград е разположен в западната част на Чепинската котловина, в близост до условно приетата граница между Родопите и Рила. Пазарджик се намира на 49 км североизточно от Велинград, а Пловдив на 85 км. Разстоянието между София и курорта е 133 км.Велинград е изключително богат на минерални извори които са сред най-лековитите в страната и са уникални по своя състав., подходящи за лечение на различни заболявания. По изобилие и разнообразие на минералните си води Велинград се нарежда на първо място в България. Общият дебит на 80-те минерални извора е 170 л/сек. Минералните води на Велинград по количество и състав съчетават едновременно лечебните възможности на водите от Хисаря, Баня и Наречен. Сходни са и минералните води със Красново, Костенец, Добринище, Елешница, Белчински бани и др. Това е една от основните предпоставки Велинград да се развива като първостепенен национален и международен балнеологичен курорт.С уникалното съчетание на климат, минерални води и красива природа, градът е предпочитана туристическа дестинация за рекреация, отдих и лечение. Намира се на 750-780 м надморска височина.Климатът е умерен и благоприятен. Лятото е прохладно, зимата е снежна и мека. Средната годишна температура е от 10 до 15 градуса. Иглолистните гори, силното слънчево греене, чистият планински въздух създават условия, които влияят благоприятно върху човешкия организъм.Те са сред най-лековитите в страната и са уникални по своя състав.
Истинско чудо на природата е най-големият карстов извор в България - "Клептуза", от който всяка секунда на повърхността бликат 570 л. леденостудена вода. Тези природни дадености са предпоставка Велинград да стане един от най-големите балнеоложки курорти у нас. Градът има потенциал за развитие и на зимния ски туризъм.
Изключително живописни са околностите на Велинград - богати иглолистни и широколистни гори, красиви поляни и кристално чисти реки. Известни със своята прелест са местностите Юндола, Белмекен, Куртово, Кладова, Черновръх и много други. Примамливо място за спортисти и риболовци са язовирите "Батак", "Доспат" и "Белмекен".

 

нагоренагоре  назадназад  началоначало 
eXTReMe Tracker