МОРСКИ КУРОРТ

ВСИЧКИ | НЕСЕБЪР

ХОТЕЛИ

НЕСЕБЪР

Несебър е разположен на малък полуостров в Черно море. Намира се на 37 километра от Бургас, на 430 километра от София и на 3 километра от курорта Слънчев Бряг .

Несебър се слави като курорт с най-добрите плажове по българското Черноморие.

Несебър е един от най-старите градове в Европа и най-богат на архитектурни паметници от Средновековието на България. Наследник е на древното тракийско селище Месамбрия, основано през второто хилядолетие пр.н.е. Името му означава град  / Брия / на Мелса. През най-ранния период от историята на Несебър в него живеят траки . Те дават първото му име – Месамбрия.

От 1956 г. Несебър е обявен за археологически и архитектурен резерват. Старият град Несебър е паметник на културата.

През 1983 г. Несебърските паметници на културата са включени в списъка на световното културно наследство под защитата на «Юнеско».  Уникален по своята хубост и местоположение Старият Несебър е с площ от около 25 хектара и се свързва със новата част чрез тесен провлак, дълъг 300 метра. Плажната ивица намираща се в новата част на града е около 4 км.


 

 


Несебър представлява уникална комбинация между старинен град и модерен курорт. Почивката в Несебър ще Ви срещне с дълбокото обаяние на древността, богатата история и удивителната красота на града - символ на духовност и традиции през вековете .
Градът носи романтичния дух на старата Месемврия със своите църкви и паметници събрали в себе си историята на Гърция, Рим , Византия и Средновековна България.

В Несебър има 41 църкви. Едни от най – големите шедьоври на българската църковна архитектура са - Старата митрополия – църквата “Св. София” (5 век), Новата митрополия – църквата “Св. Стефан” (10-11век), църквата Св. Параскева - 13-14 век, църквата Св. Йоан Алитургетос - 13-14 век.

Интересни архитектурни паметници са и старите къщи в Несебър, построени в уникален стил.

Многобройните хотели, малките таверни, ресторантите в дворове на вековни къщи, с многобройните кафенета, магазинчета и улички подканящи за разходка ще направят Вашата почивка незабравима в Несебър .

нагоренагоре  назадназад  началоначало 
eXTReMe Tracker