ПЛАНИНСКИ КУРОРТ

ВСИЧКИ | БОРОВЕЦ

ХОТЕЛИ

БОРОВЕЦ

Боровец е най-старият и най-големият планински курорт в България. Разположен е на 1350 м надморска височина на северните склонове ва Рила планина сред вековни борови гори в подножието на най-високия на Балканите връх Мусала (2925 м). Разположен само на 73 км от София и 125 км от Пловдив, Боровец е лесно достъпен курорт. Най-близкият град е Самоков, само на 10 км. разстояние.Боровец е създаден през 1896 г. от княз Фердинанд, който построява лятна резиденция и много лятни вили. Сега Боровец е развит модерен ски курорт от висок клас с неговите луксозни хотели, ресторанти, клубове, магазини и разбира се превъзходна мрежа от ски писти и лифтове по склоновете на планината. Боровец е алпийски тип курорт, предлагащ прекрасни възможностти за всякъкви зимни спортове — алпийски ски, крос-кънтри, ски-скокове и биатлон. Курортът е бил два пъти домакин на кръгове от световното първенство по ски алпийски дисциплини.
Склоновете на Боровец имат постоянна снежна покривка от месец декември до месец април с дебелина повече от 1.5 м. Въздухът в Боровец е кристално чист. Средната температура през най-студения месец януари е -4.6 °C.Ски пистите са с различна трудност и има подходящи за всички, дори и начинаещи скиори. Ски пистите се поддържат в перфектно състояние и са маркирани със знаци на различни езици.Основно пистите се намират в три района:Крос-кънтри и биатлон се намират на 2 км от курорта , Ски-скокове 75 м и 50 м, подсигурени от седалков лифт Боровец притежава добре организирана система от лифтове, включително и кабинкови.
От сезон 2002-2003 ски-писти 2 и 3 са подсигурени с изкуствен сняг.От началото на сезон 2002/2003 в курорта са създадени условия за нощно каране. От 17 да 22 часа всеки ден са осветени втора и трета писти на четириседалковия лифт Мартинови бараки, работят и влековете 2 и 3 на същите писти. Снежната покривка на тези писти се подсигурява допълнително от инсталираните снежни оръдия.

В курорта има 24 часов ски-патрул и спасителна служба.
 
СКИ ФАКТИ:

• ОБЩА ДЪЛЖИНА НА СКИ ПИСТИТЕ - 40 km

• НАЙ-ДЪЛГА СКИ ПИСТА - 6 km

• КАРАНЕ ИЗВЪН ПИСТИТЕ - Добро

• ИЗЛОЖЕНИЕ НА СКЛОНОВЕТЕ - Север

• НАЙ-ВИСОКА СКИ ТОЧКА - 2560 m

• ВЕРТИКАЛНО СПУСКАНЕ МАКСИМАЛНО - 1420 m

НАДМОРСКА ВИСОЧИНА НА КУРОРТА - 1350 m

ВЛЕКОВЕ - 14, СЕДАЛКОВИ ЛИФТОВЕ - 3, КАБИНКОВИ ЛИФТОВЕ - 1

ИМЕНА НА СКИ ПИСТИ - Ястребец, Маркуджици, Ситняково, Мартинови бараки

нагоренагоре  назадназад  началоначало 
eXTReMe Tracker